När man trimmar betyder det att man JRT
drar bort den gamla pälsen med rötterna.
Detta gäller oftast många strävhåriga raser men förekommer också inom vissa klippraser.
Trimhundar har två lager päls. Dels underullen som håller hunden varm och dels det sträva lagret som står emot smuts och väta. Det är det sträva håret som man trimmar/rycker bort när den är tillräckligt mogen och börjar släppa från hårsäcken. Detta sker normalt mellan 2-4 ggr per år.
Om den inte är mogen nog sitter pälsen för hårt och den går inte att rycka bort.
Bortryckningen av den gamla döda pälsen stimulerar tillväxten av ny fin och sträv päls. Om man trimmar hunden ofta, ca var 8-12 vecka, så får man en så kallad rullande päls. Den kontinuerliga stimuleringen av pälstillväxt gör att hunden hela tiden har en ny fin, sträv päls kvar när man ryckt bort den gamla. Om man däremot rycker sällan, 1-2 ggr per år, finns det bara underull kvar och hunden ser väldigt naken ut den första tiden efter trimningen.

Man ”får” inte klippa en trimpäls, då förstörs den. Pälsen som växer ut efter att den blivit klippt är inte längre den samma och går inte längre att rycka bort. Den både ser ut och känns annorlunda.
Alla pälsar är olika känsliga för detta och för vissa krävs det bara ett misstag för att råka förstöra den, och vissa kan man lyckas få ryckbara igen genom att arbeta tillbaka pälsen, men det är inte alltid så lätt.

Men ibland kan det ändå vara bättre att klippa en trimhund. Det gäller t.ex. hundar som har mycket dålig och mjuk päls som är svårryckt, gamla och eller sjuka hundar eller helt enkelt för att Du som hundägare vill det. Det är alltid upp till dig som hundägare hur du vill göra.

Man bör inte heller bada en trimhund på minst 2-3 veckor innan trimningen. Detta för att ett schampobad gör pälsen väldigt mjuk och det blir svårare att få bort hårstråna ur hårsäckarna och det kan göra ont på hunden.
Däremot går det bra att bada hunden i samband med trimningen. Direkt innan så hinner inte hårstråna fastna i hårsäcken,  eller när som helst efter.